Praktijk voor
Klassieke Homeopathie
Kathrin Sprenger
Erkend lid NvKH - 07-1644

Homeopathie en babies, peuters en kleuters

 

 

 

Je wilt het beste voor je baby. Je wilt het zien groeien en bloeien en een gezond en tevreden leven leiden. Maar wat als het stagneert? Als je baby vaak ziek is, darmkrampjes hem of haar treiteren, hij of zij veel huilt...? Wat als de kleine huiduitslag krijgt, oorontstekingen vaak terugkomen

of andere infecties moeiteloos kunnen binnendringen? Wat als het kind jaloers is op andere kinderen, snel boos wordt of slecht slaapt?

 

 

Klassieke homeopathie kan ondersteuning bieden.

Homeopathie werkt uiteraard voor jong én oud. Toch werkt het bijzonder goed, diep en snel bij kinderen en baby´s.

Kleine baby´s of kinderen zijn erg kwetsbaar, maar tegelijkertijd ook ontzettend krachtig in hun reactie. Ze zijn heel vitaal en daardoor zijn ze in staat heftig te reageren op een infectie. Dat zie je aan de hoge koortsen die kinderen kunnen ontwikkelen. Veel volwassenen schrikken ervan, maar eigenlijk is het een hele goede reactie van een menselijk lichaam om zijn temperatuur te verhogen zodat het afweersysteem beter zijn werk kan doen en de omgeving voor de indringers minder aangenaam wordt. Toch is het niet fijn als een kleine herhaaldelijk verkouden is of ooronstekingen krijgt. Dan kan homeopathie een goed alternatief zijn voor antibiotica.

Hoe gaat het in zijn werk?

De anamnese verloopt iets anders dan bij ´gewone´ patienten. Baby´s en jonge kinderen kunnen niet vertellen hoe ze zich voelen. Daardoor is het belangrijk dat de ouders en/of verzorgers goed observeren wat het kind doet en hoe het reageert op bepaalde prikkels. Maar ook wat de baby fijn vindt, wat niet en hoe het beweegt.

Tijdens de anamnese voor een constitutioneel middel zal ook veel aandacht worden geschonken aan de zwangerschap en bevalling. Hoe was de zwangerschap voor de moeder? Wat is er gebeurd tijdens de zwangerschap? Welke klachten had de moeder? Dit kan allemaal invloed hebben op de gezondheid van een kind.

In mijn praktijk staat een tekentafeltje voor kinderen.

 

Naast bij meer fysieke klachten zoals herhaaldelijke infecties, darmkrampjes en eczeem, werkt klassieke homeopathie ook goed bij meer psychisch of psychosociale problemen als ADHD, gedragsproblematiek, angsten en autismes spectrum stoornissen.

Ook bij klachten die na vaccinaties zijn ontstaan kan homeopathie helpen.

Onderstaande lijst is niet compleet. Doordat homeopathie niet met ziektediagnoses werkt, maar met de symptomen van het individuele kind kan het bij zeer uiteenlopende klachten worden ingezet.

 

 

Bijvoorbeeld:

•   Darmkrampen en problemen rondom de spijsvertering

•   Eczeem

•   Problemen rondom tanden krijgen

•   Allergien

•   Infecties (terugkomende en acute)

•   Klachten na vaccinaties

•   Wratten

•   Gedragsproblemen

•   Ontwikkelingsproblemen

•   Ter ondersteuning bij ernstige ziekten

•   ADHD

•   Autisme Spectrum Stoornis (ASS)

•   Angsten

•   Etc.

 

Neem bij vragen contact op met mij:  06 13 51 87 09, info@kathrinsprenger.nl

 

 

 

 

 

 

 

Voor wie?

 

Doordat homeopathie maar beperkt  werkt met reguliere diagnoses is het lastig een alomvattende lijst te maken. Hieronder volgt een lijst om een indruk te geven. Neem bij vragen contact op met mij, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

 

 

Dit zijn onder andere klachten die met klassieke homeopathie behandeld kunnen worden:

 

• Hoofdpijn/migraine

• Terugkerende infecties (oorinfecties e.d.)

• Eczeem en huiduitslag

• Hooikoorts en andere allergien

• PMS en hormonale verstoringen

• Spijsverteringsproblemen (obstipatie, krampen e.d.)

• Concentratiestoornissen

• Vermoeidheid/Burn-out

• Angsten

• Depressieve klachten

• Gedrags- en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen

• Acute klachten (diarree, griep, blaasontsteking…)

 

Daarnaast kan homeopathie ondersteuning bieden bij:

• Zwangerschap , bevalling en borstvoeding

• Reguliere behandelingen van bijvoorbeeld diabetes mellitus en kanker

• Herstel na operaties

 

 

 

 

 

 

 

Homeopathie en andere (alternatieve) geneeswijzen

 

Iedereen wil hetzelfde: met zo min mogelijke moeite zo gezond mogelijk zijn. Gezond in de zin van je lekker in je vel voelen, je vrij voelen van pijn en ander ongemak en sterk, flexibel en creatief zijn. Mis je één van de factoren van dit wat we gezondheid noemen, dan wil je zo snel en zo makkelijk mogelijk deze staat weer terug. Voel je je niet (meer) thuis bij de reguliere geneeskunde, zoek je je heil in de alternatieve hoek. Voor de meeste mensen is het een grote brei van rare methodes en technieken. In dit stuk wil ik duidelijk maken wat klassieke homeopathie is en wat het niet is en hoe het zich onderscheid van andere vormen van homeopathie.

 

De reguliere geneeskunde is duidelijk: Je hebt hoofdpijn, dan krijg je een middel tegen de hoofdpijn. Heb je daarnaast ook brandend maagzuur, dan krijg je naast je hoofdpijnmiddel nog een maagzuurremmer. Voel je je daarnaast angstig, krijg je ook nog een psychopharmacum tegen angsten. De patient wordt opgesplitst in zijn klachten: het is een hoofdpijnpatient met maagzuur en een angststoornis en elk onderdeel wordt als voor zich staand iets gezien en behandeld. Je krijgt dus drie geneesmiddelen. In de homeopathie krijg je een middel (bijvoorbeeld pulsatilla) dat zowel de hoofdpijn als ook het brandend maagzuur en de angst geneest. Het is wel van belang om al deze klachten goed uit te vragen zodat duidelijk wordt, welk middel bij deze klachten past (naast pulsatilla hebben nog 255 andere middelen dezelfde klachten). Hoe snel een genezing gebeurt is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de vitaliteit van de patient en hoe lang hij deze klachten al heeft enz.

 

Ook al werk ik heel anders als de reguliere geneeskunde, waardeer ik deze en ben ik blij en dankbaar dat ze er is. Ik ben niet tegen reguliere geneeskunde en beweer ook niet dat homeopathie álles kan genezen. Ik zie in de homeopathie een aanvullende geneeskunde, geen concurrerende. Dit geldt overigens voor alle vormen van geneeskunde (zie onderstaande stukken).

 

Klassieke homeopathie is:

Werken met maar een middel tegelijk

Geven van een zo klein mogelijke prikkel om de patient niet sterker dan nodig te belasten

Werken met gepotentieerde middelen

Vrijwel zonder bijwerkingen

Geven van een middel na een uitgebreide anamnese

Bij twijfel doorverwijzen naar een (huis)arts

Individualiserend door een intensieve anamnese met oog op het bijzondere van elke patient en zijn vitaliteit

Kijken naar de totaliteit van de patient (naar zijn fysieke, psychische én mentale klachten)

Duidelijk en helder in de methode

 

Onderstaande lijst is niet om andere disciplines en methodes als onwerkzaam te willen bestempelen of af te keuren. Het is om duidelijkheid te scheppen in wat ik niet doe (en waarom niet).

 

Klassieke homeopathie is niet:

Kruidenthees, kruidenessences, en zalfjes (terwijl ze wel eens voorgeschreven kunnen worden). De klassiek homeopaat maakt vaak gebruik van kruiden, maar deze zijn gepotentieerd (sterk verdund en geschud). Er zijn echter ook veel homeopatische middelen die geen oorsprong in de kruidenwereld hebben (mineralen of verschillende soorten dierengif bijvoorbeeld).

Huismiddeltjes a la Dr. Vogel (dit is een reguliere manier van homeopathie: alle middelen die werkzaam zijn voor bijvoorbeeld hoofdpijn bij elkaar gevoegd met het idee dat één ervan dan wel zal werken. Klassieke homeopathie zoekt naar het ene middel dat precies past bij jouw hoofdpijn (samen met andere klachten). Daarnaast kijkt de klassieke homeopaat welke dosering en potentie bij jou past.)

 

 

 

 

 

Wat als je al bij andere alternatieve geneeskundigen onder

behandeling bent?

 

Het is heel begrijpelijk dat je, als je je weg in de ´alternatieve´ hoek zoekt, je niet op een paard wilt gokken, maar zo veel mogelijk wilt doen. Naar de manuele therapeut voor de spieren, naar de moleculair therapeut voor de voedingssupplementen omdat je vermoeid bent, naar de haptotherapie om je voelen en je denken in balans te brengen en naar de homeopaat voor de verbetering van je afweersysteem.

Homeopathie beoogt zover mogelijk een totale genezing. Dat betekent dat je door een homeopatische behandeling én van je spierpijn af bent, je vitaler voelt, je meer in balans komt én je afweersysteem vooruit gaat.

Natuurlijk ben je vrij andere geneeskundige therapeuten te raadplegen. Het maakt het voor ons, die je behandelen echter lastig in te schatten, welke behandeling welk effect heeft. Het is voor het slagen van de therapie van groot belang dit enigzins goed in te kunnen schatten.

Als je bij andere geneeskundigen in behandeling bent, meld dit aan het begin van de behandeling. We kunnen dan samen kijken wat mogelijk is.

 

 

 

 

 

 

Wat als je in reguliere behandeling bent?

 

Klassieke homeopathie sluit een reguliere behandeling niet uit. Ook hier is het van belang dat je aan het begin van de behandeling meldt, waarvoor je in behandeling bent en welke medicijnen je inneemt. Deze kunnen invloed hebben op je klachten en andere/nieuwe klachten veroorzaken. Ook heeft het innemen van medicijnen invloed op de dosering van het homeopatisch middel.

Het is van belang om zowel de homeopaat als je huisarts ervan op de hoogte te stellen. Als de behandeling goed gaat kan het nodig zijn dat de reguliere medicatie aangepast wordt. Dit moet altijd in overleg met de behandelend (huis)arts.

 

Vragen? Neem contact op met mij: 06-13518709 of info@kathrinsprenger.nl

 

 

 

 

 

 

 

Homeopathie en kanker

 

De diagnose „kanker“ slaat bij de meeste mensen in als een bom. Je komt in een stroomversnelling met artsen en ziekenhuizen terecht, niet te zwijgen over de schok en de onzekerheid die het met zich meebrengt. Binnen korte tijd moet je beslissingen nemen over je leven en over je behandeling. Behandelingen, waarvan je, uit ervaringen van anderen, weet dat ze een grote impact hebben op je leven, je zijn en je omgeving. Alles staat op z´n kop. Terwijl de ene kanker de andere niet is, is er toch altijd de gedachte aan de dreigende dood. Zowel de lichamelijke, als ook de psychische consequentie van een dusdanige diagnose en uiteindelijk de behandeling is immens.

Wat kan de klassieke vorm van homeopathie hierin betekenen?

Ten eerste sluit homeopathie een reguliere behandeling niet uit. Homeopathie kan ingezet worden om de lichamelijke en psychische bijwerkingen van de behandeling te verminderen. Daarnaast kan homeopathie ook met name ingezet worden om de constitutie te verbeteren waardoor de genezing sneller gaat en de kans op een reciditief verminderd wordt. Garanties kan ook ik niet geven, helaas.

Homeopathie is een geneeskunde die niet met ziektennamen, dus diagnoses werkt. Dat betekent niet, dat ik de ziekte negeer, maar mijn focus ligt veel nauwkeuriger bij de patiënt. Hoe manifesteert zich de ziekte in het bijzonder bij deze persoon? Wat zouden aanleidingen of oorzaken kunnen zijn? Wat is het unieke van deze patiënt? Hoe en waarin is hij of zij ziek? Hierin gaat de homeopathie verder dan de tumor. Misschien heeft degene een hele groot libido, wat opvallend is in deze omstandigheden. Dat zou een symptoom kunnen zijn dat samen met andere symptomen naar een individueel aangewezen middel leidt waardoor de constitutie van de patiënt versterkt wordt en er gezondheid kan ontstaan.

Samenvattend:

Een homeopathische behandeling is preventief mogelijk. Hoe sterker je constitutie is hoe kleiner de kans op kanker.

Een homeopathische behandeling is aanvullend mogelijk. Dat betekent dat je naast de reguliere behandeling ook homeopathisch behandeld wordt (zodat je de behandeling fysiek en psychisch beter doorstaat).

Een homeopatische behandeling is achteraf mogelijk. Dan gaat het erom de fysieke en psychisch/mentale gevolgen van de behandeling te verminderen en recidieven te voorkomen.

Bij uitbehandelde en terminale patiënten is het mogelijk om via acuut homeopathische middelen begeleiding te bieden bij angsten en verdriet, pijn te bestrijden zodat er minder zware medicijnen nodig zijn en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Er zijn geen garanties maar tussentijdse indicaties en perspectieven worden altijd gegeven.  Een nauwe contact tussen patiënt en homeopaat, en als mogelijk met de behandelende arts, is uiterst belangrijk.